2012. november 20., kedd

Alkonyattól agyvérzésig


Mivel adták a tv-ben, gondoltam csak megnézem a filmet. Mindenki szidja, csak rosszat hallani róla, de vajon azok közül az emberek közül hányan láthatták. Én nem úgy akarom kritizálni, semmi jogom nincs hozzá, hogy látatlanba, vagy más véleménye alapján bármi rosszat mondjak róla. Így csak rászántam magam, hogy megnézem, csalódni úgy sem fogok. Az első egy óráról mégis sikerült lemaradnom, mert Futurama-t és Simpson Családot néztem helyette. Szóval, ha valami hülyeséget írok majd, akkor az amiatt lehet, mert lemaradtam valamiről. Aztán kicsit kicsapongó gondolatokat fogok majd írni, mert egy noteszbe írtam fel az észrevételeimet filmnézés közben. Na, essünk neki végre.

            Kicsit unalmas már, hogy azzal jönnek mindig az emberek, hogy mi lett a vámpírokból. Egy ilyen vámpír volt benne, aki olyan érzelmi világgal rendelkezett, mint amilyen egy 12 éves kamaszlánynak lehet. A többivel nem nagyon volt baj, szóval nem kell általánosítani, nem helyes. Különben sincs azzal semmi gond, ha egy lerágott csontot elővesznek és megpróbálják új köntösbe bújtatni. Pláne ha úgy teszik ezt, hogy egy a karaktert egy oda nem illő környezetbe helyeznek. (Erre a legjobb példa, és a valaha volt legjobb vámpir, Garth Ennis Cassidy-je volt, a Prédikátor képregényben.) Azt szeretem, és ez most az Alkonyat esetében is elsülhetett volna jól, de mégsem sikerült neki. Én elhiszem, hogy a tini lányok bugyija átázott tőle, de gondolkozunk reálisan:

            -Béna párbeszédek voltak, logikátlanságokat beszélnek, bár arra már nem emlékszem, hogy mit, de csak nem írtam volna fel a noteszbe, ha nem így lett volna. Néha összefüggéstelenül beszéltek. Amikor a csajszi lelépett az apjától, nem igaz, hogy nem tudtak volna kitalálni valami jó kifogást. „Bocsi, Apa, le kell lépnem kicsit. Bocsi, Apa, Anyához kell mennem pár napra, jövök majd nem soká, majd elmesélem.”  Minek kellett eljátszani a szakítást? De most tényleg, annak mi értelme volt, ha semmi következménye nem lett, az egyetlen konklúzió egy aprócska poén volt. Ha lenne lányom, és úgy jönne haza, mint egy berserker, és azt mondja, kidobta a csávóját, majd összepakol és elhúz, akkor fognám a vadászpuskámat és jól ráijesztenék a srácra.
           
-A színészi játék is elég gyenge volt, érzéketlenül játszottak, olyan feje volt mindenkinek, szinte láttam a szemükben, hogy várják a forgatási szünetet, hogy lenyomhassanak a torkukon egy jó majonézes szendvicset, kevés salátával és sok sonkával. Mintha azon gondolkodtak volna a szereplés közben, hogy 7up-ot vagy Sprite-ot igyanak majd. (Tényleg, csak nekem tűnik úgy, vagy tényleg eltűnt a Sprite a boltok polcairól?) Nekem nem úgy tűnt, mint akiknek sikerült beleélniük magukat a szerepbe. Borzalmasan unalmas volt a cselekmény, annyi mindennel fel lehetett volna dobni, csak egy picit is, de legalább érdekessé tenni, ennek ellenére nem volt semmi. Istenem, de mérges vagyok! Ezek alapján nem is csodálom, hogy nem élték át a szerepet, ilyen rosszul megírt történetbe nem is lehetne.

-A csávó szereti nézni a csajt alvás közben. El sem hiszem, hogy egy nő írt ilyet. Nem is ez a csúcspont, hanem az, ahogy a kedves lány ezt lereagálta. A szeme sem rebbent. Hát nekem az egyik félelmem, hogy valaki éjszaka az ablakon keresztül figyel, miközben én békésen az igazak álmát alszom. Hát akkor mit gondolhat egy nő? Nem azt, hogy egy beteg perverz állat lehet az illető? Főleg, hogy ezek az amerikai gyilkolós nyomozós sorozatok ilyennel vannak tele, így keltik bennünk a félelmet. Szóval nem hiszem el, hogy még csak meg sem hökkent. Hát mindjárt szétszakítja a fejemet az ideg! És ez a kamaszlányok nagy kedvence. EZ! Erre van vevő, helyes dolog, ha valaki éjjel figyeli őket az ablakon keresztül. Aztán csodálkoznak a szülők, ha a kicsi lányukat átvágott torokkal találják meg egy árokban. Mit tanulnak ebből? MIT? Bezzeg a Dragon Ball-t betiltották, ami tele volt tanulsággal, motivációval, tiszteletre tanította az embert, arra, hogy akármi történt, a legfontosabb, hogy meg tudjunk bocsátani. Arra, hogy a családnál és a barátságnál nincs fontosabb. Kitartásra, mert soha sem lehetünk tökéletesek. Songoku hiába volt a legerősebb, mégsem hagyta abba soha az edzést, még a halála után is edzet, a túlvilágon. Sokkal több tanulság volt benne, mint ebben a förtelemben valaha is lesz. Mégis betiltották, mert volt egy hülye, aki azt hitte, hogy tud repülni. Na és akkor mi van? Az alkonyat mire tanított? Bízzunk meg vakon az idegenekben, akik nem is azok, mint aminek látszanak. Hát gratulálok, elmegy a 14 éves lányod egy buli, összeakad egy csávóval, aki veszélyesnek néz ki, aztán másnap a hírekben olvasod, hogy elvitték Ukrajnába szex rabszolgának.

-A szuperbaseball ötlete még nem is volt olyan rossz, viszont a körítés annál inkább. Minek kellene dörögnie az égnek? Attól hogy bazi erősen dobja el azt a labdát és bazi erősen üti el, nem keletkezik hangrobbanás vagy dobhártya szaggató hang. Pláne, ha az erdő legmélyén játszanak. Vagy ha mégis, akkor mi van? Mire odatalál valaki, addigra már rég otthon áztatják a lábukat egy lavór meleg vízben.  Na, mondjuk abban a jelentben több energia volt, mint az egész filmben. Sikerült persze ezt is elrontani azzal, hogy megjelentek az ellenségek, mondjuk épp ideje volt már valaminek történnie. Nem tudom ki volt a jelmeztervező, de hogy ő is piacon vette a diplomáját, arra fitymámat felmerném tenni. Ilyen idétlen öltözékre az sem lehet mentség, hogy legalább kedvesen és tisztelettudóan viselkedtek. Persze lehet a filmben bármi jó történés, rögtön sikerül elrontani. Milyen szánalmas volt, ahogy beálltak a harci pózba, fújtattak egymásra, mint a macskák. Vámpír vagy, erős, mint az isten nyila, de minden tekintélyt sikerül lerombolnod azzal, hogy ilyen hülye pózokba állsz be és fújtatsz akár egy liba. Meghívták a három idegent, hogy játszanak velük. De amikor kiderült, hogy van köztük egy ember. Inkább elmentek. Hol van ebbe a logika? HOL? Mintha lemennél kosarazni az udvarra, de nem akarnál játszani, mert van a csapatban egy kis néger kölyök. Jó kis tanulság, mondhatom.

-Azt mondta a csávó a csajnak, hogy ő az élete, érted, a lány. Ember, most komolyan. Tegnap óta ismeri, és már ilyeneket gondol? Látszik, hogy egy nő írta és amatőr munkát végzett. J. Michael Straczynski Pókemberében több romantika volt, mint ebben. Mi az, hogy ő az élet? Bazi régóta él, nem igaz, hogy nem volt ezer meg egy csaja, és nem tanulta meg sosem a leckét. Aztán még ott van, hogy nyálazik a csávó, én is szeretem a barátnőmet, de mégsem nyávogok bele a telefonba mások előtt. Milyen undorító már, ha ilyet hallasz az utcán.

-Miért mentek el otthonról? A szőke gyerek vadászott a csajra. A Vámpír csapat meg azt mondta, hogy elkapják és széjjelszaggatják. De a csaj eddig is biztonságban volt, kb. 7-en vették körül, 7 az 1 ellen? Semmi esélye a vadásznak, de ők inkább feloszlottak és egy csajra meg egy béna kölyökre bízták szegény lányt. Szerintem is jó ötlet volt. De tényleg, mi értelme volt elmenekülni? A vadász odament volna hozzájuk, a banda leszakítja a fejét, kész, vége. Pedig még ez az ötlet tetszett is, szeretem is az ilyen üldözős/menekülős cselekményt, de hogy ennek semmi értelme nem volt, az tuti.  Miért is kezdett el vadászni a szőke gyerek? Hát mert a lány barátja ostobán reagált rá, amikor megvédte a szőke és két társa előle.  Hülyeség, semmi súlya nem volt, pedig még jó ötlet is lehetett volna, ha rendesen kivitelezik.

-Túl egyszerűen vadászott a szőke, és még csak azt sem lehet mondai, hogy cseles trükkhöz folyamodott. Ha a csajszi nem lett volna egy idióta, nem dől be ilyesminek. Honnan tudta volna a szőke, hogy hol van az anyja? Nem ismerte a szagát, lehet rokonok, de azért csak más szaga van anya és lányának. Hogy az ördögbe találta volna meg? Még csak a nevét sem tudta, hogy a telefonkönyvből kikeresse. Honnan volt akkor a videó felvétel?  Az apjától? Oda követhette a szagát, de akkor már miért nem rabolta el őt magát? Nincs ebben logika.

-A harcolós jelenet nagyon gáz volt. Ennyire amatőr módon repkedni a drótkötéllel, hihetetlen. Semmi átélés nem volt benne, én el nem hittem, hogy azok ekkorát tudnak ugrani. Bezzeg a régi Superman filmek, Christopher Reeve aztán tényleg elhitette az emberrel, hogy ő tud repülni. Ma már sokkal fejlettebb a technika, ezek mégis úgy szálldostak, mintha valami színházi előadást néztem volna. Semmi átélés, én mondom, semmi átélés.

-Vége bosszantott még nagyon, semmiség miatt elhagyja az apját a csaj, összeveszik vele, aztán már újra otthon van és békesség honol. Az apa meg a csávó, akiről csak annyit tud az öreg, hogy miatta jött haza a lánya feldúltan majd lelépett, egy asztalnál ülnek, mintha misem történt volna. Hogy lehet ez, együtt örülnek, hogy mennek valami bálba vagy a rosseb se tudja hova? Összecsomagolt elhúzott, még sincs semmi kalamajka, mintha mi sem történt volna. Bárcsak az én szüleim lettek volna ilyen megértők. Ez is jó dologra tanít, menj el otthonról, tégy, amit akarsz, a szüleid úgy sem fognak haragudni rád. Utána meg a csajszi, azt mondja, hogy örökké együtt akar lenni vele. Alig ismeri a csávót, majdnem meghalt miatta, de örökké együtt akar lenni vele. Olyan nincs, hogy örökké, csak egy rózsaszín köd lepi el az agyukat, csak hírtelen fellángolás. Egy idő után úgyis egymás agyára fognak menni, ez tény! De az író mégis hamis gondolatokkal tömi tele a kis naiv tini lányok fejét, akik majd eret vágnak, ha átveri őket a fiújuk.

-Jaj, ez most csak így hírtelen eszembe jutott, de az Isten szerelmére, miért járja ki a srác újra meg újra az iskolát. Még ha azért tenné, hogy dögös lányokat döngessen meg, akkor talán megérteném, de hát nem elég tökös hozzá. Ahhoz, hogy újra meg újra, beiratkozhasson a suliba, új meg új személyazonosságot kell felvennie. Hogy vehették nyilvántartásba, hivatalosan nem is létezik, nem igaz, hogy nem tűnt fel senkinek a suliban, vagy a hivatalokban. Miért jár iskolába újra meg újra? Miért kockáztatja a lebukás esélyét? Ki érti ezt?

Összegezve: Szép misztikus világ ez rengeteg lehetőséggel, de mégsem sikerült kiaknázni. Szeretem, amikor belsőnarráció van egy filmben, amikor a főszereplő mesél, de ebben olyan hülyeségeket gondolt magában a halálról meg mi egymásról, hogy a tenyereimbe temettem az arcom. Nem haltam bele, hogy megnéztem, de hogy a Barátok Közt-ben több fantázia és jobb színészi játék van, az tuti. A film nem volt nagyszám, lehet nagyon meg volt vagdosva, nem meséltek el mindent, de forgatókönyve  és a rendezés akkor is nagyon rossz volt. Érdektelen párbeszédek, logikátlanságok, unalmas cselekmény, későn indultak be a dolgok és túl hamar lett végződtek. Kristen Stewart borzasztó színész… Ah, elfáradt az agyam, nem akarok többet gondolni erre.
Félre értés viszont ne essék, én a filmmel kapcsolatban fejtettem ki a véleményem. Egy könyvet nem túl tisztességes dolog elítélni a belőle készült film alapján. Bár sok jót attól sem várok, de azért ezek alapján csak beleolvasnék, hogy mitől lett ez ilyen szörnyen nagy siker.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése